Skip to main content

Lichaamsgerichte traumaverwerking en stresshantering

maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

In tegenstelling tot dieren kunnen wij mensen de, tijdens een bedreigende gebeurtenis, opgebouwde “overlevings” energie vaak niet ontladen. Het mechanisme van ontlading wordt vaak onderdrukt door de ratio. Bij deze methode zijn sensaties in het lichaam in het hier en nu daarom leidend. De bij traumatische ervaring(en) opgebouwde spanning in het lichaam krijgt de kans langzaam, op een veilige manier, te ontladen. Tegelijkertijd wordt ook de natuurlijke regulering van lichaam en zenuwstelsel weer op gang gebracht.

Bij deze methode wordt gewerkt met interne en externe hulpbronnen, zoals innerlijke kracht en een dierbare vriend.

Ik heb de 2-jarige training Lichaamsgerichte traumaverwerking en stresshantering gebaseerd op Somatic Experiencing van Bettie Spijksma afgerond.

EMDR

is een andere methode om trauma te verwerken. EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization Reprocessing. Door de linker en de rechter hersenhelft seintjes te geven, dmv geluidjes of bewegingen voor de ogen, is het mogelijk trauma te ontzenuwen.

Het komt voor dat je je als kind een bepaalde overtuiging hebt ingeplant, bijvoorbeeld dat je dom bent omdat je dat gezegd is. Zonder dat je je dat bewust herinnert kan dat zorgen voor faalangst.

Tijdens een EMDRsessie komen bewuste en onbewuste overtuigingen naar boven en kunnen ze gezien en ontzenuwd worden. Ik combineer een EMDR-sessie, naar behoefte, met lichaamsgerichte traumaverwerking en klanktherapie om de doorstroming van blokkades te bevorderen.

Ik ben getraind en gecertificeerd in deze methode.

Lucie van der Linden
06 42 55 64 64
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.